Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ > ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ > ΜΟΡΙΑ - ΒΑΡΥΤΗΤΑ - ΒΑΘΜΟΙ

.
.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

(πηγή : sep4u.gr)


ΦΕΚ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2015-16ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ

(πηγή : news.gr)


Πολλοί είναι οι μαθητές της Β αλλά και της Γ λυκείου που αναρωτιούνται γιατί κάποια μαθήματα χαρακτηρίζονται ως αυξημένης βαρύτητας και πόσα είναι τα μόρια που προσφέρει κάθε μάθημα σε περίπτωση που ένας μαθητής γράψει 20.

Κάθε επιστημονικό πεδίο έχει τα δικά του μαθήματα βαρύτητας. Για παράδειγμα για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης τα μαθήματα αυτά είναι τα αρχαία και η ιστορία κατεύθυνσης για τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου. Οι συντελεστές των δυο μαθημάτων είναι 1.3 και 0.7. Τα μαθήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και έχουν μεγάλη βαρύτητα στην τελική διαμόρφωση των μορίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα δυο αυτά μαθήματα σε περίπτωση που ένας μαθητής είχε τους ίδιους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα συνεισφέρουν με τα εξής ποσοστά:

Γενικά οι μαθητές πρέπει να ξέρουν ότι μια µια μονάδα στο πρώτο µάθηµα αυξημένης βαρύτητας δίνει  σχεδόν διπλάσια  µόρια από µια μονάδα στα υπόλοιπα μαθήματα που δεν έχουν συντελεστεί βαρύτητας.  Όσον αφορά το δεύτερο μάθημα βαρύτητας που έχει συντελεστεί 0.7 δίνει περίπου 50% περισσότερα μόρια από τα άλλα μαθήματα.

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα στοιχεία παρουσιάζομαι ένα παράδειγμα. Έστω μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης γράφει 10 στα αρχαία αφού κάθε μονάδα προσφέρει 263,33 μόρια ο μαθητής θα συγκεντρώσει 2633,3 μόρια.  Αν πάλι γράψει 10 στην ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας θα συγκεντρώσει 2033,3 μόρια ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα το 10 θα του προσφέρει 1333,3 μόρια.

Γιατί κάποιες επιλογές χαρακτηρίζονται εύστοχες ;
Θα έχουν ακούσει ή διαβάσει οι μαθητές για εύστοχες επιλογές πεδίων. Αυτό που κάνει μια επιλογή να χαρακτηρίζεται εύστοχη είναι το γεγονός ότι σε κάποια επιστημονικά πεδία μπορεί να συγκεντρώσει, σε περίπτωση που γράψει άριστα, έως και 20.000 μόρια ενώ υπάρχουν επιστημονικά πεδία όπου το απόλυτο είναι τα 18.600 μόρια. Άρα εύστοχη χαρακτηρίζεται η επιλογή όταν δεν υπάρχει απώλεια μορίων.

Που οφείλεται η απώλεια μορίων;
Η απώλεια μορίων οφείλεται στο γεγονός ότι αλλάζουν τα μαθήματα βαρύτητας και έχουν συντελεστές 0.9 και 0.4.  Για παράδειγμα ο μαθητής της θεωρητικής που θα επιλέξει ως 6 μάθημα γενικής παιδείας τη Βιολογία θα έχει ως μαθήματα βαρύτητας τη βιολογία (0.9) και την έκθεση (0.4). Οι μειωμένες συντελεστές συγκριτικά με τα αρχαία και την ιστορία κατά 0.7 αθροιστικά έχουν ως αποτέλεσμα το μέγιστο των μορίων να είναι τα 18.600

Η συμβολή του προφορικού βαθμού
Οι μαθητές δεν πρέπει να υποτιμούν και τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων γιατί και αυτοί έχουν τη δική τους συμβολή στη διαμόρφωση των μορίων που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος.  Αυτό συμβαίνει γιατί ο βαθμός πρόσβασης για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα προκύπτει  κατά 70% από τη γραπτή επίδοση του μαθητή και κατά 30% από τον προφορικό βαθμό.

Για παράδειγμα μαθητής που έχει γράψει 14 στα μαθηματικά κατεύθυνσης και έχει 16 μέσο όρο προφορικών ο βαθμός πρόσβασης δεν θα είναι 14 άλλα 14.6 (14Χ0.7= 9.8 16Χ0.3= 4.8.. 9.8+4.8= 14.6)

Διόρθωση προφορικού
Αν η διαφορά του Μ.Ο. των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων, από τον γραπτό, είναι μεγαλύτερη από δύο  μονάδες τότε ο προφορικός διορθώνεται ώστε να προσεγγίζει τον γραπτό στις δύο μονάδες.

Παράδειγμα

Α τετράμηνο 18

Β τετράμηνο 19

Μ.Ο= 18.5

Αν ο μαθητής στο μάθημα που έχει προφορικά 18.5 γράψει 12 τότε το 18.5 των προφορικών αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω ώστε να απέχει δυο μονάδες. Άρα το 18.5 γίνεται 14.

Copyright 2017
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού