Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ > > under construction > under construction

.
.

Ο Γιώργος Καμαρινός είναι οικονομολόγος - εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διαχειριστής του www.economics.edu.gr, της διαδικτυακής πύλης στη δευτεροβάθμια οικονομική εκπαίδευση.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Γιώργος Καμαρινός είναι οικονομολόγος - εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διαχειριστής του www.economics.edu.gr, της διαδικτυακής πύλης στη δευτεροβάθμια οικονομική εκπαίδευση.


"
O οικονομολόγος, ο φοροτεχνικός και ο ορκωτός λογιστής αποτελούν επαγγέλματα με ευκαιρίες απασχόλησης"



Σύμφωνα με κυλιόμενη έρευνα που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και που στηρίζεται σε δοκιμασμένη μεθοδολογία και ειδικότερα στο επονομαζόμενο ισοζύγιο της ζήτησης και προσφοράς επαγγελμάτων (balance of demand and supply of professions), υπάρχουν 22 επαγγέλματα που ακόμα και σε περίοδο κρίσης δίνουν δυνατότητες εύρεσης εργασίας. Ανάμεσα σε αυτά, όπως αναφέρεται από τον κύριο Κατσανέβα σε σχετικό δημοσίευμα στο www.newsbomb.gr , υπάρχουν τα επαγγέλματα του πληροφορικού – οικονομολόγου, του φοροτεχνικού – λογιστή και του ορκωτού λογιστή.

Η συγκεκριμένη έρευνα παρακολουθεί 700 περίπου επαγγέλματα που ταξινομούνται σε 17 μεγάλες ομάδες και υποομάδες επαγγελμάτων και αξιοποιούνται επίσης από το αυτοματοποιημένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού Career Gate Test K.17, που διανέμεται με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.careergatetest.com συγκαταλέγονται οι «Οικονομία, Τράπεζες, Διοίκηση» και «Εμπόριο, Δημόσιες σχέσεις». Ειδικότερα για τον πρώτο κλάδο αναφέρεται σχετικά :

«Στον ευρύτερο αυτό κλάδο περιλαμβάνονται επαγγέλματα της οικονομικής και της διοικητικής επιστήμης πρακτικής, όπως ο οικονομολόγος, ο οικονομολόγος διοίκησης (διοίκηση επιχειρήσεων), ο φοροτεχνικός-λογιστής, το διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων, ο τραπεζικός, κτλ.

Οι δεξιότητες και οι ικανότητες που απαιτούνται για το ευρύ φάσμα των επαγγελμάτων του κλάδου διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Ο οικονομολόγος ερευνητής, χρειάζεται, λ.χ., να διαθέτει κυρίως ερευνητική, ευρηματική, δημιουργική, αριθμητικές ικανότητες, μεθοδική, αναλυτική και συνθετική σκέψη. Ο οικονομολόγος διοίκησης, ή οικονομοδιοικητικός (manager), ταιριάζει περισσότερο σε άτομα με διοικητικές ικανότητες, με κυρίαρχα στοιχεία τη μεθοδικότητα, την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητα. Ο φοροτεχνικός-λογιστής πρέπει να είναι τακτικός, μεθοδικός, να διαθέτει επιμονή και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες αριθμητικών και υπολογιστικών πράξεων.

Οι προοπτικές απασχόλησης των οικονομικών, τραπεζικών και διοικητικών, επαγγελμάτων είναι θετικές στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αν και διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις γνώσεις, τα προσόντα, τις ικανότητες των ατόμων που τα ασκούν. Η εποχή που υπήρχαν θέσεις εργασίας στον κλάδο διοίκησης για απλούς απόφοιτους λυκείων, ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Στη σημερινή εποχή, η ένταξη σε διοικητικές θέσεις στο δημόσιο τομέα είναι πολύ περιορισμένες, ενώ στον ιδιωτικό, η υποψηφιότητα για την κατάληψη θέσεων εργασίας πρέπει απαραίτητα να ενισχύεται με επί πλέον προσόντα, με πολύ καλή γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της αγγλικής και άλλων γλωσσών κατά περίπτωση, καθώς και εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Γενικότερα, θετικές έως πολύ θετικές είναι οι προοπτικές του οικονομολόγου, του οικονομολόγου διοίκησης, του φοροτεχνικού, του υψηλού επιπέδου στελέχους γραμματείας, και ειδικότερα των στελεχών επιχειρήσεων που διαθέτουν ικανοποιητική απόδοση, αφοσίωση και ικανότητες προσαρμογής στο επιχειρηματικό και εταιρικό κλίμα. Στις σύγχρονες επιχειρήσεις, τα στελέχη που διακρίνονται για συνδυασμό γνώσεων οικονομίας και πληροφορικής έχουν ισχυρές δυνατότητες διείσδυσης στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, παρ’ όλη τη μεγέθυνση του όγκου των συναλλαγών, οι θέσεις εργασίας συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη εισαγωγή της τεχνολογίας και του αυτοματισμού που υποκαθιστά πολλές θέσεις εργασίας στις τράπεζες. Οι καλές συνθήκες εργασίας στις περισσότερες περιπτώσεις, το υψηλό κύρος του επαγγέλματος και κατά κανόνα η μονιμότητα εργασίας, έχουν ως συνέπεια πολλοί νέοι να επιθυμούν την πρόσληψή τους σε τράπεζες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόφοιτοι χρηματοοικονομικών και τραπεζικών σπουδών σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με προσδοκίες καριέρας στον ίδιο τομέα.

Για τους παραπάνω λόγους, οι υποψήφιοι για ένταξη στον τραπεζικό κλάδο είναι συνήθως περισσότεροι από τον αριθμό των αντίστοιχων θέσεων που προσφέρονται, γεγονός που είναι εξόφθαλμο όταν προκηρύσσονται διαγωνισμοί προσλήψεων για τράπεζες. Σε αντίθεση με τις παραπάνω διαπιστώσεις, τον τελευταίο καιρό, σε ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά τα επίπεδα αμοιβών και συνθηκών εργασίας, με συνέπεια να έχουν βελτιωθεί κάπως οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας για νέα άτομα με περιορισμένες απαιτήσεις.»

Από τα στοιχεία, λοιπόν, και αυτής της έρευνας που επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, προκύπτει ότι τα επαγγέλματα της οικονομικής επιστήμης συνεχίζουν να έχουν υψηλό βαθμό ζήτησης και να αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για τους νέους όταν καλούνται να αποφασίσουν για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.


*
άρθρο που δημοσιεύτηκε στο  www.aoth.edu.gr, ενώ τη δημοσιοποίηση και το σχόλιο των αποτελεσμάτων της έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιά επιμελήθηκε ο οικονομολόγος - εκπαιδευτικός Γιώργος Καμαρινός.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright 2017
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού